Fransk og Internet.

(artikel fra 1995)

Der har i det seneste års tid være skrevet meget om Internet i den danske og udenlandske presse, men oftest om engelsksprogede databaser, biblioteker, news-groups mm. Det har været tale om cyberspace, virtual reality og FAQ, alt sammen eksempler på den engelsk/amerikanske kulturs udbredelse.

I denne artikel vil jeg gå let henover at forklare de tekniske ting omkring Internet, men koncentrere mig om at fortælle om de muligheder, der er for fransklærere, der har adgang til Internet og specielt den del af nettet, der kaldes World Wide Web.



World Wide Web (WWW) med den grafiske brugerflade er baseret på hypertekst, d.v.s. at man har markeret f.eks. et bestemt ord, og når dette "aktiveres", springer man videre frem til noget tekst/billede/lyd/film, som det markerede ord er forbundet med. Det for øjeblikket mest brugte program til fremvisning af WWW hedder Netscape, og det er meget brugervenligt. Man starter normalt på en Homepage hos den leverandør, som man har opkobling på, og herfra står verden åben. Man kan klikke sig gennem uendelige mængder af dokumenter på servere, der kan bringe én verden rundt og altså også til fransksprogede tekster.


Et oplagt sted at søge undervisningsstof er i pressen. Blandt udbyderne på WWW kan nævnes Nice-Matin, der bringer for- og bagside af dagens avis, Libération, der bringer sin forside og en del artikler om multimedier. Le Monde er tilstede både som avis og med Le Monde Diplomatique.

Af regionale aviser kan fremhæves den omfangsrige DNA (Dernières Nouvelles d'Alsace) og den ugentlige Lyon Capitale. Revue de Presse fra Radio France kan man hente ind både som lyd og via Frogmag, som kan bestilles til levering i ens egen postkasse.

De fleste tv-kanaler har deres WWW-sider. Her kan det anbefales at tage nyhedsoverskrifterne fra France 3, der kan bruges sammen med videooptagelser fra TV5. Hvis man vil følge lidt med i livet i Paris kan man jo også fornøje sig med Pariscope og læse om, hvad man kan se på Videothèque de Paris..

Mens vi er ved Paris og kulturen, så er der efterhånden utallige muligheder: Der er The Paris Pages, adskillige museer som Louvre og Centre Pompidou. Man kan få indblik i øjeblikkets udstillinger om f.eks. Cézanne og se på kulturministeriets baser om kunst, kaldet "Joconde" . Der er også billeder fra den senest opdagede grotte i Ardèche. Har man lyst til at se på Hector Guimards huse, er der en spadseretur i det 16. arrondissement.

Men også Frankrigs øvrige byer er godt repræsenteret med f.eks Metz, Marseille, Toulouse, Grasse, Nice og Bretagne med den smukke La Trinité sur Mer.



Der er også adskillige francophone områder på nettet. Schweiz, Belgien og Canada er stærkt repræsenteret. I Belgien kan man abonnere på en ugentlig avis: Radio Belche. I Schweiz er der gode oplysninger om Genève og Canada har et net af spændende adresser f.eks. "Centre Culturel Virtuel - Explorateur Culturel", der styres fra den franske ambassade i Ottawa.

Søger man andre francophone områder, kan man f.eks. tage til Haiti eller Bénin og Marokko. Der er også en rejse rundt i Senegal.



Fransk litteratur, historie og sprog kan man finde adskillige steder. Der er en "European Litterature - Electronic Texts" med mange ældre værker på fransk, andre steder kan man gå fra Montaigne til Perec.
Kik også på Uva's On Line French Texts. Der er et amerikansk projekt kaldet ARTFL, der sammen med ABU-biblioteket og The Charrette Project, rummer værker fra middelalderen og frem.

Moderne litteratur findes også, bl.a. en hel føljeton fra Québec, og en del fransk poesi kan findes hos "Les Cyber-salons de la poésie", der også laver afstemninger om favoritter. Kan man nogle kodeord, kan man også få adgang til La Bibliothèque Nationale, der har 1 900 000 notitser med f.eks. alle franske og udenlandske bøger siden 1970. Blandt de mere kuriøse ting kan nævnes en række af Malraux' taler, der kan hentes hjem som lyd eller en grundig gennemgang af Tintin.


Jeg vil slutte af med at se på bordets glæder. Start med at læse om la gastronomie française, krydr det evt. med lidt om gastronomi i Haute-Savoie med champagne og slut af med lidt om de franske oste og tag et kik på spisekortet på Ecole Normale Supérieure.


Jens Peder Weibrecht


Tilbage til index