DVD – et nyt format til undervisning i fransk.

 

Nu er det slut med at købe film på videobånd i Frankrig og så kun kunne se dem i sort/hvid. Vi har jo haft problemet med den franske billedstandard på videobånd SECAM, men på DVD er standarden PAL, så nu er der åbnet for farverne! Billedkvaliteteten er formidabel.

Sprogmulighederne er stærkt forbedret: Der er mulighed for op til 8 sprog og 32 slags undertekster på en DVD, dvs. at vi kan se amerikanske film med fransk tale og franske undertekster, men endnu bedre vi kan se franske film med franske undertekster! Eller franske film med engelske eller danske undertekster. Der er mange flere muligheder  med DVD, bl.a. at de kan afspilles på computere med DVD-drev.

Men lad os først se lidt på det tekniske for at placere DVD i en udvikling af lyd-, billed- og multimedieudstyr.

Efter kampen mellem de forskellige video-formater til videomakinerne (VHS, BetaMax og Video2000), der kostede producenter og udviklere mange pengene, har man siden 1994 arbejdet på et fælles system for digitale standarder. DVD, der er forkortelsen af Digital Video Disc eller Digital Versatile Disc, er fremtidens format til lagring af film, musik, spil og andre software- og multimedieprodukter.

Selve pladen/disken har samme størrelse som en CD og lagrer både billede og lyd digitalt.  Umiddelbart har en DVD altså samme udseende som en CD. Den store forskel ligger dog i, at man har formået at øge lagringskapaciteten: En DVD kan lagre mere end 10 gange så meget som en CD.
Der er plads til 4,7 Gbyte på en DVD. Det giver mulighed for at lagre 133 minutters film, tale på 8 sprog, 32 forskellige undertekster og digital 5.1 surround lyd.

De 133 minutters film dækker behovet for 90% af filmene på markedet. Til  længere film er der udviklet et system, hvor data lagres i to lag. Herved fordobles kapaciteten. Yderligere kan der lagres data på begge sider af en DVD, således at der opnås en maksimal afspilningstid på ca. 8 timer!

Billedkvaliteten er op til dobbelt så god som på VHS, og lyden er også bedre. Lydkvaliteten på nyere film er af høj kvalitet og ofte med surroundlyd i fem eller seks kanaler, men en god stereogengivelse er altid mulig. Da både lyd og billede er digitalt, slides det ikke som et videobånd, da læsningen af en DVD foregår med en laserstråle. Foruden film rummer en DVD på grund af sin enorme lagringskapacitet også mange andre spændende ting. Der er næsten på alle DVD-udgivelser mulighed for at læse, høre og se ting fra filmens tilblivelse. Desuden kan der på en DVD f.eks. være musikvideoer, slettede eller kiksede scener og trailers. Nogle film giver også mulighed for interaktivitet i form af forskellige kameravinkler (multi-angle), og på andre er der en karaoke funktion. I fremtiden vil man nok opleve en endnu større form for interaktivitet. 

På alle DVD-udgivelser er filmen inddelt i kapitler ligesom i en bog. Via en menu kan man vælge dem, man ønsker at se, og det gør det meget lettere at finde lige præcis det sted i filmen, som man søger. Det er slut med at spole som på en videomaskine. Heldigvis! Skærmformat er ofte valgfrit mellem widescreen, letterbox eller almindeligt format. Som en kuriositet kan det nævnes, at der også kan sættes forældrekontrol ind, så børn ikke kan afspille dele af en DVD.

En DVD film har en regionskode. Alle europæiske film har regionskode 2 og amerikanske har regionskode 1. Det giver ofte problemer, da de fleste DVD-afspillere, kun kan afspille én af dem. Denne kodning skyldes selskabernes ønske om at bestemme udsendelsestidspunkterne for biograf og DVD-film, men den omgås af bl.a. asiatisk producerede DVD-afspillere, der er kodefri.

Der er en tendens til at DVD-udgaven af en film udsendes næsten samtidig med biografudgaven, da der efterhånden er et stort publikum, der har indrettet deres egen biografsal med storskærm og surround-lyd.

Her er en kort omtale af nogle DVD-plader der kan bruges i undervisningen:  

 

Lucky Luke og Asterix fås i billige udgaver f.eks. Lucky Luke: La Ballade des Dalton. Her er der fem sprog og fem undertekster bl.a. fransk. Samlet spilletid 80 min. Bonus er bl.a. en dokumentarfilm om Goscinny (52 min) og ”fiches personnages”. Filmen har en god historie og kan vises med de franske undertekster til støtte for forståelsen.  

Jean-Jacques Goldman : Intégrale des Clips 1981-2000 : På to DVD-skiver kan man se og lytte til Goldmans største succeser fra Comme Toi til Sache Que – glimrende samling med musik, der har tekster, det er værd at arbejde med. Ingen undertekster.  

Les Misérables (Josée Dayan) med Gérard Dépardieu – en dobbelt DVD med en spilletid på 6 timer og 40 minutter. Nyeste TF1-version af Hugos berømte roman med franske undertekster til ”sourds et malentendants”, hvilket er ganske godt til elevbrug. Muligheden for brugen af kapitler er fremragende i dette omfangsrige værk. Indeholder også filmographie og links til Internet.  

Jours de Fête – Jacques Tati. På denne dobbeltsidede DVD får man Jour de Fête i sort/hvid og i farve. Den sidstnævnte farveversion er først blevet fundet for nogle få år siden. Undertekster er der jo ikke brug for, men filmen har mange sekvenser fra et gammelt Frankrig, som kan bruges til underholdning og samtale. Mange gode bonus-numre bl.a. historien om farveversionen og en kortfilm af Tati om L’Ecole des facteurs.  

Kirikou et la sorcière (Michel Ocelot) – en fantastisk tegnefilm med franske undertekster. Glimrende til brug sammen med bogversionen af historien. Der er mange ekstra ting bl.a. om Michel Ocelot. Der er en god karakteristik af les personnages, et afsnit med jeux og endelig Kirikous sang. Selve tegnefilmen varer 70 min.  

Notre-Dame de Paris – (texte : Luc Plamondon – musique : Richard Cocciante) – den flotte musical over Victor Hugos værk. Her får man en version med undertekster på fire sprog bl.a. fransk og en lille bog med alle teksterne til sangene. Smuk musik, gode sangere, flotte optrin og en historie, der fænger. Ekstra klip bl.a. fra optagelserne og forhistorien. Optagelsen her er fra Palais des Congrès med publikum.  

Le Bonheur est dans le pré (Etienne Chatiliez 1995) – en mægtig publikumssucces i Frankrig og med herligt spil af Michel Serrault, Eddy Mitchell, Sabine Azéma og Carmen Maura. Historien er velskrevet og udspiller sig i flere typiske franske miljøer med det vidunderlige Périgord, som det sted hvor lykken findes. Franske undertekster.

Asterix & Obelix – i kamp mod Cæsar (Claude Zidi) med G. Dépardieu, R. Benigni og C. Clavier er udkommet i en dansk version, d.v.s. at der er både mulighed for dansk tale og danske undertekster. Andre sprogmuligheder er svensk og norsk, hvis man har lyst til det. Det er her tydeligt, at denne DVD er fremstillet til det skandinaviske marked. Desværre er der ikke mange franske film, der har gennemslagskraft til det.

Francis Cabrel: Tournée Hors Saison med ca 25 sange fra de seneste udgivelser er smukt fotograferet og med engelske og spanske undertekster til sangene! Meget ekstra stof i form af interview, videoklip og en film om turneen. Der er virkelig mulighed for at gøre undervisningen tværsproglig!

Le Goût des Autres (Agnès Jaoui) er en af de senere års bedste franske film med sin blanding af psykologi, humor, god historie og gode skuespillere. Filmen har fået mange priser. Den er hurtigt ude på DVD-markedet med franske undertekster og en del bonus-materiale bl.a. interview med instruktøren og klip fra optagelserne.  

La bicyclette bleue – 2 stk DVD med de tre afsnit af filmatiseringen, der hver varer 90 min. Desværre ingen undertekster, men til gengæld udvalgte scener og et langt interview med Laetitia Casta. Filmen er særdeles brugbar med sine klare kapitelinddelinger og afsluttede scener. Gode skuespilpræstationer og et andet billede af det besatte Frankrig.  

Lad os slutte af med Les Visiteurs 2 med C. Clavier og Jean Reno. I den version jeg har, har man som bonus givet hele Les Visiteurs1, så det er altså 2 film for 1. Her er der mulighed for at høre en engelsksproget udgave og have arabiske undertekster! Men det er nu bedst med fransk tale og evt. brug af de franske undertekster.  

DVD-afspillere af den nyeste sending kan foruden at afspille DVD-film også afspille almindelige CD’ere, MP3-filer samt flere andre mindre udbredte formater. Prisen på DVD-afspillere af god kvalitet ligger mellem 2000-5000 kr. DVD-brændere er så småt begyndt at komme på markedet, prisen er endnu høj (ca 10000 kr), men prisen falder, så vi vil nok i løbet af få år selv kunne lave multimedieproduktioner og brænde dem på DVD.

Man må desuden ikke glemme, at nye computere efterhånden er udstyret med et DVD-drev, og herfra er det muligt at se film enten på computerskærmen eller f.eks. tilslutte computeren til en storskærmsprojektor. Endvidere kan eleverne arbejde individuelt ved computeren med filmen.

Prisen for en DVD er ca. 200 kr herhjemme, men der er ofte mulighed for tilbud, rabatkøb etc. I Frankrig er prisen ca. den samme, men hvis man køber på Internet, er det en god ide at sammenligne priser og udgifter til porto. Der findes mange firmaer der udbyder DVD og man kan på Internet se det meget store sortiment, der efterhånden findes. Start f.eks. med at se på FNACs udvalg (www.fnac.com)

Det er klart, at vi som undervisere stadig vil have problemer med copyright og retten til at bruge DVD-materiale i klasserne, men skal vi ikke håbe på en ordning med Copy-Dan?

Kort sagt: Vi har fået et nyt og spændende medie, der har et meget højt teknisk kvalitetsniveau. Markedet er i stor fremgang og vi vil snart få meget materiale til undervisningsbrug til rådighed. De fleste moderne computere har et DVD-drev, så vi ser her en sammensmeltning mellem film, fjernsyn og computere.

 

Jens Peder Weibrecht

Juli 2001

 

jp@weibrecht.dk

http://www.weibrecht.dk


Tilbage til Index